• wijzijndehummeltjes@gmail.com

Vloggen als Puber

vloggen als Puber

Vloggen als puber

vloggen als Puber

vloggen als Puber

 

Wie ben ik en wat doe ik?

Ik ben Anouar en vlog wekelijks op mijn kanaal ‘Day 1 Vlog’ (https://www.youtube.com/channel/UCMP_0MXhopLRYYEtWD95kbQ).

Ik upload iedere maandag om 15:00 een video en iedere vrijdag om 07:00 een weekvlog. Ik vlog nu ongeveer een jaar en heb tegen de 1000 abonnees op YouTube waar ik erg trots op ben! Ik vind filmen al me hele leven al leuk maar deed er niks serieus mee tot dat ik vloggen op YouTube ontdekte. Ik trok de stoute schoenen aan en maakte een YouTube kanaal aan en begon gewoon. In het begin maakte ik video’s zonder mijn gezicht en dat waren video’s waarin ik eigenlijk gratis bijles gaf in allerlei vakken, maar op een gegeven moment ben ik daarmee gestopt en had alles verwijderd en begon met een 30 dagen challenge waarin ik 30 dagen lang iedere dag ging vloggen om te kijken of ik het leuk zou vinden. Het resultaat was dat ik vloggen erg leuk vind maar niet dagelijks dus ik begon met weekvloggen en dat viel mij goed in de smaak maar ook mijn kijkers keken iedere weekvlog trouw. Op een gegeven moment kreeg ik bericht van YouTube of ik geld wilde verdienen met mijn video’s. Uiteraard vond ik dat wel een leuk idee en begon langzaam een paar euro per maand. Na een tijdje werd YouTube voor mij mijn fulltime bijbaan als 15-jarige. Het stelt niet veel voor maar ach ik kan me telefoon abonnement ermee betalen, een keertje ergens wat eten en wat sparen dus ik ben gezegend dat mijn hobby nu een betaalde hobby is geworden. Ik krijg de laatste 3 maanden wel eens leuke betaalde video’s waarin ik dingen uitprobeer zoals pindakaassoorten en thee smaken!

Vloggen als puber

Vloggen als puber is erg leuk maar kan ook moeilijkheden met zich meebrengen. Moeilijkheden kunnen zijn dat je omgeving er niets van hoeft te weten of dat je school niet kan combineren met vloggen. Ik denk als je goed kan plannen dat je prima YouTube kan combineren in het leven van een puber.

Vloggen en vrienden

Vaak willen mensen niet beginnen met vloggen omdat ze bang wat bijvoorbeeld hun vrienden zullen zeggen. Ik kan je vertellen dat als jij de mening van anderen belangrijker vind dan jouw eigen geluk dat YouTube net jouw ding gaat worden omdat het als je vlogt leuk is om overal en met iedereen te vloggen en niet alleen in je eigen vertrouwde slaapkamer. Het klinkt misschien hard maar het is wel de realiteit als vlogger. Ik heb ook een tijdje gevlogt zonder dat anderen het wisten en dat kun je duidelijk terug zien in die vlogs omdat ik juist de leuke dingen niet filmde omdat dat vaak met vrienden of was. Uiteindelijk begon ik het ‘dubbelleven’ zat te raken en vertelde het openbaar aan mijn hele omgeving en de reacties waren zeer verrassend. De mensen waarvan ik verwachtte dat zij een negatieve reactie zouden geven waren juiste erg positief! Eigenlijk vinden al mijn vrienden het wel erg leuk dat ik vlog want zij zijn toch bevriend met een vlogger haha! Dus als ik je iets wil meegeven dan is dat dat je je niet moet schamen als je vlogt omdat je bang bent voor de mening van anderen want geloof me bijna iedereen zal je gewoon steunen.

 

vloggen als puber

vloggen als puber

Vloggen en familie

Mijn familie reageerde in het begin wat negatief. Zij vonden het raar om je leven te delen op het internet. Als ik ze weer eens zag dan begonnen ze er meteen over en dat ik beter moet stoppen met vloggen omdat zij bang waren dat het negatieve gevolgen had. Ik ging gewoon door en legde regelmatig uit dat het gewoon een hobby is. Na een tijdje begon iedereen het wel te waarderen en waren er erg positief over na daadwerkelijk mijn vlogs te hebben bekeken. Ik ben er erg blij mee dat mijn familie nu positief over het vloggen is en het gewoon respecteert want zonder enige respect vanuit je familie is het erg lastig om te blijven vloggen met plezier

Vloggen en school

Vloggen en school kan een moeilijke combinatie zijn. Persoonlijk vlog ik zelf niet op school dat doe ik om de privacy van andere leerlingen te beschermen. Als er een leerling in mijn vlog wilt sta ik daar uiteraard gewoon voor open maar dan doen we dat wel op een plek waar niemand anders is. School gaat altijd voor YouTube omdat school mijn toekomst is en YouTube waarschijnlijk niet. Tijdens de schoolvakanties film ik vaak ongeveer 5 maanden vooruit zodat ik tijdens school geen filmstress heb. De weekvlogs lopen uiteraard maar 1 week achter want anders klopt het niet met de realiteit.

Vloggen en ouders

Mijn ouders vinden het allebei prima dat ik aan YouTube doe zolang ik hen niet op beeld zet. Zij willen liever niet herkent worden op straat etc.. Mijn ouders controleren regelmatig mijn YouTube kanaal om te kijken of alles oke is wat ik plaats. Binnen ons gezin zijn er duidelijke afspraken over het vloggen en zodra zij merken dat ik mij hier niet aan hou is de afspraak dat ik per direct ermee moet stoppen. Dat klinkt dreigend maar ik snap het wel! Mijn ouders hadden in het begin eigenlijk liever niet dat ik vlogte maar na duidelijk uitgelegd te hebben wat het inhoud toonde ze er begrip voor en gingen akkoord.

Tot slot

Mijn conclusie is dat als je wilt vloggen dat je het gewoon moet DOEN! Laat je vooral niet tegen houden door anderen want op die manier kom je echt niet ver in je leven. Ik vond het heel leuk om een artikel te mogen schrijven voor de blog van De Hummeltjes.